ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΛΙΤΙΔΑ

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Ένας ορθοδοντικός οδοντίατρος διορθώνει τις θέσεις των δοντιών όταν αυτά είναι στραβά, ή αραιά, με στόχο το να δημιουργήσει ένα όμορφο χαμόγελο με ίσια δόντια. Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται τόσο στην κλασσική ορθοδοντική με «σιδεράκια», όσο και στις θεραπείες αόρατης ορθοδοντικής όπως τα invisalign, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει ουλίτιδα. Έτσι τα ούλα μπορεί να δείχνουν πρησμένα ή να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Πάντως αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν ευθυνεται η ίδια η ορθοδοντική θεραπεία για αυτό.

Την ουλίτιδα και ακόμα χειρότερα την περιοδοντίτιδα την προκαλεί η παρουσία μικροβίων! Καθώς το στόμα μας είναι εξ’ ορισμού μια περιοχή συνάθροισης πολλών ειδών μικροβίων, συγκεκριμένα βακτήρια, όπως το P. gingivalis, δημιουργούνται φλεγμονές στα ούλα όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπαραχθούν.

Η κακή λοιπόν στοματική υγιεινή και τα υπολείμματα τροφών δίνουν κυριολεκτικά τροφή στα βακτήρια για την ανάπτυξη τους. Όσο πιο κολλώδη είναι τα υπολείμματα τροφών, τόσο εντονότερη είναι η ουλίτιδα που θα προκαλέσουν. Καθώς η ορθοδοντική μετακίνηση προκαλεί μια μικρή φλεγμονή γύρω από τα δόντια κατά τη διάρκεια της αλλαγής της θέσης τους, μικρότερες συγκεντρώσεις μικροβίων μπορούν ευκολότερα να οδηγήσουν σε έξαρση ουλίτιδας!


'ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΛΙΤΙΔΑ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Copyright © 2015 - All rights reserved - Powered by Greed Promo